МУЗЕЙ СОЛЯНИХ КОПАЛЕНЬ

Музей історії соляних копалень розташований неподалік Солотвинського рудника — одного з найбільших у Європі та розповідає про зародження та розвиток соляних промислів на Закарпатті. Постійний видобуток солі в Солотвино розпочався у другій половині XVIII століття, за Австро-Угорщини тут діяло вже вісім соляних шахт. Біля одноповерхової будівлі музею знаходиться величезна вирва, на дні якої видно поклади солі, товщина шару промислового видобутку якого сягає 300 метрів. У музеї представлені знаряддя праці, одяг, особисті речі шахтарів-солекопів, ліхтарі та світильники, різноманітні інженерні пристрої, документи, карти та фотографії. Музей можна відвідати на замовлення.

Музей історії соляних копалень у Солотвині   знайомить відвідувачів із зародженням, історією та розвитком соляного промислу на Закарпатті, а також способами видобутку солі на цій території в різні історичні епохи. Музей знаходиться поруч з Солотвинського солерудника, який вважається одним з найбільших в Європі. Поруч з музеєм досі збереглася величезна воронка, іменована в народі «чортової ямою», заглянувши в яку, можна побачити поклади солі. Експозиція музею, розташованого у колишньому адміністративному будинку солерудника, знайомить відвідувачів   зі знаряддями праці солекопів, різноманітними ліхтарями і світильниками, особистими речами та одягом шахтарів, різноманітними інженерними конструкціями, картами, фотографіями та документами.

Гостям Солотвино, що приїхали сюди на відпочинок, буде цікаво познайомитися з минулими в минуле професіями, старовинним укладом життя і унікальною атмосферою закарпатського селища. Експонати музею перенесуть відвідувачів на багато сотень років тому.

You may also like

Leave a Reply